Hasta Bilgilendirme

FAKÜLTEMİZ TEDAVİ SÜRECİ BİLGİLENDİRME METNİ

 
Fakültemizde sekiz farklı Anabilim Dalında ayrıca Entegre Kliniğinde hasta muayene ve tedavi hizmeti verilmekte, tüm resmi ve ücretli hastaların muayene ve tedavileri yapılmakta, diş hekimliği ile ilgili her türlü tedavi hizmeti alanında deneyimli akademik kadro ve modern tıbbi ekipmanlar ile verilmekte ve tedavilerdeki başarı oranı en üst seviyeye çıkarılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca Fakültemizde Hasta Muayene, tedavi işlemlerinin yanısıra lisans, lisansüstü ve uzmanlık eğitimi faaliyetleri de verilmekte, Fakültemiz bir eğitim öğretim kurumu olduğundan muayene ve tedavi hizmetleri hem öğretim üyeleri hem de öğretim üyeleri gözetiminde 4. ve 5. sınıf stajyer hekimler tarafından verilmektedir.

Fakültemize muayene için gelen 13 yaş ve altındaki çocuk hastalarımızın Pedodonti Anabilim dalı (Çocuk Diş Hekimliği) kliniğine, 14 yaş ve üzeri hastalarımızın Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı (İlk Muayene) kliniğine başvurmaları gerekmektedir. Muayenesi tamamlanan hastalarımız muayene bilgilerinin sisteme kaydedilmesinin ardından gerekli tedavilerini yaptırmak için ilgili kliniklere başvurarak randevularını alabilirler ve tedavilerine devam edebilirler.18 yaşından küçük hastalarımızın muayene ve tedavilerine gelirken velisi/vasisi ile birlikte gelmesi zorunludur.

İlk başvurusu bulunmayan hastaların diğer bölümlerimize başvuruları kabul edilmemektedir. Fakültemiz Ağız, Diş ve Çene Radyoloji Anabilim Dalı kliniğinde 6 ay içinde muayenesi bulunmayan hastaların diğer bölümlerimize başvuruları kabul edilmemektedir. Fakültemize başvuran hastalarımız her geldiğinde Hasta Onam Formunu okumalı ve tedaviyi kabul ettikleri takdirde kendi el yazıları ile doldurup imzalamalıdır. Hastalarımızın mevcut sistemik hastalıkları, kullandığı ilaçları ve genel sağlık durumlarıyla ilgili olarak hekimlerini bilgilendirmeleri gerekmektedir. Herhangi bir konuyu saklamış olmanız veya beyan etmemenizden kaynaklanacak sorumluluk size aittir.

Herhangi bir genel sağlık problemi nedeni ile tıp hekiminizden konsültasyon istenebilir. Konsültasyon istendiğinde, konsültasyon sonucu ile birlikte size verilen randevuya gelmeniz gerekmektedir. Konsültasyon nedeni ile sizden istenen cevabı bir sonraki randevuya getirmemeniz durumunda tedaviniz yapılmayacak ve yeni bir randevu verilecektir. Hastalarımızın randevularına tok olarak gelmeleri gerekmektedir. Acil vakalar (Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılması gerektiğine hekim tarafından karar verilen vakalar), engelliler (Değişik 2010/80 sayılı Genelge), hamileler, 65 yaş üstü yaşlılar, yedi yaşından küçük çocuklar, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malül ve gazilerin öncelik hakkı vardır.

Randevu tarih ve saatine uyunuz. Randevunuza gelemeyecekseniz ilgili klinik ile iletişime geçerek randevunuzu iptal ettiriniz. Fakültemizde her hastaya yapılacak tedavi işlemine göre süre ayrılmıştır. Hastalarımızın randevularına 15 dakikadan fazla geç kalmaları durumunda kalan sürede sağlıklı bir tedavi yapılamayacağından ve sonraki randevulu hastanın randevu saati ile çakışacağından, 15 dakikadan fazla geç kalan hastalar tedaviye alınamaz ya da sonraki randevulu hastalardan herhangi biri tedaviye gelmezse, beklemeyi kabul ettiği takdirde gelmeyen hastanın yerine tedaviye alınır. Tüm hastalar randevularına geldiği takdirde tekrar randevu alarak tedaviye gelmesi gerekmektedir.

  • Yeşil Kartlı Hastalar Fakültemize Sevksiz Müracaat Edebilirler.
  • Tüm hastalarımızın fotoğraflı resmi kimlik belgesinin (nüfus cüzdanı, ehliyet, evlenme cüzdanı, pasaport vb.) yanında olması zorunludur.
  • Mahkûmların sevk zincirine uygun hareket ederek gelmeleri zorunludur.
  • Yabancı uyruklu olup Türkçe bilmeyen hastalarımızın tercümanlarının yanında olması zorunludur. Bu kişilerin fotoğraflı kimlik belgesi/pasaport vb. yanında olması zorunludur.
  • Adli vakaların, savcılık ve emniyet evraklarının (adli olgu bildirim formu, kimlik fotokopisi, ifade tutanağı ve genel hastanelerin acil giriş adli vaka formları) yanında olması zorunludur.
  • Trafik Kazası nedeni ile gelen hastalarımızın Trafik Kazası Tespit Tutanağı varsa, genel hastanelerin acil giriş adli vaka formlarının yanında olması zorunludur.
  • İş kazası hastalarımızın, iş kazasını belgeleyen evrak ve vizite kağıdı ve genel hastanelerin acil giriş adli vaka formları ile gelmeleri zorunludur.
  • SGK güvencesi olmayan ve Fakültemiz ile herhangi bir şekilde protokolü bulunmayan kişilerin ve kurum hastalarının hasta kabul kayıttan sonra Fakültemiz veznesine ödeme yapmaları ve buna istinaden ücret makbuzu almaları gerekmektedir.
  • Yurtdışı sigortalı yupas olanlardan herhangi bir belge alınmaz Yupas no ile provizyon alınır, eğer provizyon alınamazsa ücretli hasta olarak değerlendirilir.

FAKÜLTEMİZDE BULUNAN ANABİLİM DALLARI 8 ADET OLUP AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE SIRALANMAKTADIR:
AĞIZ, DİŞ VE ÇENE RADYOLOJİSİ ANABİLİM DALI: ( İlk Muayene ) 

Anabilim Dalımızda Fakülteye çeşitli şikayetlerle başvuran hastaların hasta şikayeti ile birlikte anamnez verileri kaydedilmekte; klinik ve radyografik muayenesi ile gerekli görüldüğü hallerde ileri tetkikleri yapılarak tanıları koyulmakta ve tedavi planı oluşturulmaktadır. Dental muayenenin yanı sıra temporomandibuler eklem, paranazal sinüs, baş-boyun lenf nodları gibi yapıların da muayeneleri yapılmakta ve bütüncül bir yaklaşımla tedavi planları oluşturulmaktadır. Radyografik muayenede hasta ihtiyacına göre ağız içi (periapikal, bite-wing, okluzal) grafiler, panoramik radyografi, temporomandibuler eklem grafileri, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ve ultrasonografi hastaların tanı ve tedavi süreçlerinde kullanılmaktadır.
 Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı (İlk Muayene) randevusuz çalışmaktadır. Hastalarımız gün içerisinde Fakültemize gelerek ilk muayene olabilmektedir. Muayene sonrasında gerekli tüm tedaviler için ilgili Anabilim Dallarına öncelik sırası belirtilerek yönlendirme yapılmaktadır. (Tomografi hastaları için randevu banko sekreterliğinden verilmektedir.)

 
AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ ANABİLİM DALI: (Normal ve Cerrahi Çekim, İmplant ve Diğer Cerrahi İşlemler, ...)
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalımızda; Normal ve Gömülü diş çekimleri, Tümör ve Kist ameliyatları, Çene Eklemi hastalıklarının tedavileri (artrosentez vb) ve ameliyatları, çene kırıklarının tedavileri, dudak damak yarığı tedavileri, alt ve üst çenelerin pozisyonları değiştirdiğimiz ortognatik cerrahi (Le Fort osteotomileri, sagital split ameliyatı vb) gibi çok geniş alanda cerrahi uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Bunların dışında kemik artırma işlemlerinde kullanılan biyomalzeme geliştirme gibi birçok bilimsel proje yürütülmektedir. Anabilim Dalımızda Diş Hekimliği lisans eğitiminde çok sayıda ders sorumluluğunun yanında uzmanlık eğitimi de verilmektedir. Polikliniğimizde 17 adet lokal ameliyathanemizde 6 olmak üzere toplam 23 diş ünitemiz bulunmaktadır. Genel anestezi altında gerçekleştirilen ameliyatlarımız Tıp Fakültesinde gerçekleştirilmektedir.
 Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı randevusuz olarak çalışmaktadır. Gün içerisinde bölüm bankosuna başvurularak diş çekimi işlemleri yapılmaktadır. Uzmanlık eğitimi için belirlenen ders saatinde (Çarşamba 08:30-10:30) acil durumlar dışında hasta tedavisi yapılmamaktadır.
Ameliyathane ortamında yapılması gereken tedaviler için ise Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı bankosundan randevu alınması gerekmektedir.

 
ENDODONTİ ANABİLİM DALI: (Kanal Tedavisi İşlemleri, ...)
Endodonti, pulpa olarak adlandırılan dişin damar, sinir gibi yapılarının bulunduğu bağ dokusundaki ve periapikal bölge denilen kök ucu çevresinde oluşan hastalıkların tedavi edildiği diş hekimliği ve uzmanlık alanıdır. Endodonti kliniğinde pulpanın çıkartılıp kök kanallarının temizlenerek doldurulduğu kök kanal tedavisi, kök kanal tedavisi yenileme (retreatment) işlemleri, hastanın semptom ve endikasyonuna göre pulpanın canlılığının korunduğu vital pulpa tedavileri ve nekrotik olgunlaşmamış dişlerde pulpanın yeniden canlandırılmasının hedeflendiği rejeneratif endodontik tedaviler uygulanabilmektedir. Ayrıca hastanın yüzünde şişlik, apse oluşumu, travma sonrası dental yaralanmalar gibi acil tedavi yaklaşımı gerektiren durumlar mevcutsa kliniğimizde tedavi edilmektedir.
Hastalarımızın randevuları Endodonti Anabilim Dalı sekreterliğinden verilmektedir. Hastalarımızın randevu saatinden 15 dakika önce gelmesi ve bölüm bankosundan giriş yaptırması gerekmektedir.
 
ORTODONTİ ANABİLİM DALI: (Çapraşık Dişlerin Tedavisi,...)
Ortodonti, dişlerin ve çenelerin düzeltilmesiyle ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır. Kliniğimizde, çapraşık dişlerin düzeltilmesi, çene bozukluklarının giderilmesi ve estetik görünümün iyileştirilmesi için çeşitli tedavi yöntemleri sunulmaktadır. Braketler, şeffaf alignerlar ve diğer ortodontik aparatlarla, bireylerin gülümsemelerini en iyi hale getirmeyi hedefliyoruz. Tedavi süreci boyunca hastalarımızın konforunu ve memnuniyetini ön planda tutarak, kişiselleştirilmiş bir yaklaşım sergiliyoruz. Daha fazla bilgi için kliniğimize başvurabilirsiniz.
Ortodonti Anabilim Dalı ilk muayenesi randevusuz olarak çalışmaktadır. Gün içerisinde bölüm bankosuna başvurularak muayene işlemleri yapılabilmektedir.
Ancak, Ortodontik tedavi sürecinde hasta çağırma işlemi ilk muayene başvuru sırasına göre yapılmaktadır. Tedavi için sıranız geldiğinde Fakültemize başvuru zamanında bildirmiş olduğunuz telefon numaralarından hastalarımıza ulaşılmaktadır. Tedavileri başlanan ve devam eden hastalarımızın randevuları sorumlu doktoru tarafından verilmektedir.
 
PEDODONTİ ANABİLİM DALI: ( Çocuk Diş Hekimliği):  ( Çocuk Diş Hekimliğine ait çekim, kanal, dolgu vb.İşlemler,...)
Pedodonti, doğumdan adölesan dönemin sonuna kadar ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemleri tespit edip, bunlara çözüm üreten bir bilim dalıdır. Süt ve daimi dişlerin tedavileri ve koruyucu uygulamaları, diş kayıpları sonucu oluşabilecek yer kayıplarını önlemek için yer tutucu uygulaması, diş sürme bozukluklarının önlenmesi ve tedavileri, gerekli durumlarda çocuk protezlerinin uygulanması, travmatik diş yaralanmalarının tedavisi, engelli çocukların tedavileri ile uyumsuz çocukların genel anestezi altındaki tedavileri Anabilim Dalımızda yapılmaktadır. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti AD. olarak amacımız; kliniğimize başvuran hastalarımıza ağız ve diş sağlığının önemini belirtmek, koruyucu ve tedavi edici hizmetleri en iyi şekilde sunmaktır.
Pedodonti Anabilim Dalı (Çocuk Bölümü) ilk muayenesi randevusuzdur. Muayenenizi yaptırdıktan sonra Her ayın 10’unda ( tatil gününe gelmesi durumunda ilk iş gününde ) İnternet adresimiz http://194.27.34.173/internetrandevu üzerinden randevu alınması gerekmektedir.
Çocuk hastaların tedavi süreleri değişkenlik göstermesi (ikna süresinin uzayabilmesi) nedeniyle hastalarımızın randevularına randevu saatinden 15 dakika önce gelmesi ve bölüm bankosundan giriş yaptırması gerekmektedir.
 
PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI : (Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi, Diş Taşı Temizliği, İmplant İşlemleri,...)
Periodontoloji, dişleri destekleyen yapıların sağlığını koruma, bu yapılarda meydana gelen hastalıkları teşhis etme ve tedavi etme ile ilgilenen bir diş hekimliği uzmanlık alanıdır. Periodontoloji, diş eti hastalıklarının ilerlemesini durdurmayı, eksik dişleri fonksiyonel ve estetik olarak tamamlamayı amaçlar. Bölümümüzde diş taşı temizliği, kök yüzeyi düzleştirilmesi gibi cerrahi olamayan tedaviler dışında ameliyathanemizde frenulum gibi aşırı kas bağlantlarının cerrahi tedavileri, dişeti büyümelerinin ve dişeti çekilmelerinin cerrahi tedavileri, implant cerrahisi ve kemik artırımına yönelik ileri cerrahi işlemler de yapılabilmektedir. Periodontoloji ABD olarak amacımız; kliniğimize başvuran hastaların dişeti problemlerini tedavi etmek, ağız diş sağlığı hakkında bilgilendirmek, eksik dişlerinin fonksiyon ve estetiğini yerine koymaktır.
 
PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI: (Kuron Kaplama, Bölümlü ve Tam Protezler, Estetik Kaplama İşlemleri,...)
Kötü ağız hijyeni, oral kanserler gibi bazı hastalıklar veya travma gibi sebeplerle diş ve çevre dokularında hasar ve kayıplar yaşanabilmektedir. Protetik diş tedavisi, bu eksik ya da hasarlı dokuların yerine konarak, hastanın kaybetmiş olduğu çiğneme ve konuşma fonksiyonları ile estetiğini geri kazandırmak için yapılan tedavileri içerir. Bu tedaviler kişiye özel olarak tasarlanır ve doku uyumlu malzemeler kullanılarak yapılır. Klasik sabit (kron ve köprü protezleri) ve hareketli protezler, çene-yüz protezleri uygulamalarının yanında, implant destekli protezler, bilgisayar destekli üretilen protezlerle kişinin kaybettiği fonksiyonları ve estetiği yerine konur. Böylece hastaların psikolojileri de düzeltilerek estetik bir gülüş kazandırılır.
Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalına, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi (İlk Muayene) bölümünde belirlenen rahatsızlıkların tümü tamamlandıktan sonra müracaat edilmesi gerekmektedir.
Randevular, tedavi sürecine bağlı olarak Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı banko sekreterliğinden verilmektedir.
 
RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI: (Normal ve Estetik Dolgu, Diş Beyazlatma İşlemleri,...)
Restoratif Diş Tedavisi, dişlerde çürük, kırık, travma gibi nedenlerle oluşan madde kaybının giderilmesi için önerilen tedavi yöntemlerinin uygulandığı bir diş hekimliği dalıdır. Bunun yanısıra gelişimsel ve kalıtsal diş renk ve şekil bozukluklarının giderilmesi, diş çürüğünün oluşumunun önlenmesi, "Estetik", "Adeziv" veya "Kozmetik" Diş Hekimliği uygulamaları alanlarında faaliyet göstermektedir. Kompozit dolgular, pulpa kaplaması tedavisi, kompozit Laminate veneer restorasyonlar, vital/devital diş beyazlatma tedavileri, diş hassasiyeti tedavisi, diastema kapatılması, fiber ile güçlendirilmiş estetik kompozit restorasyonlar uygulanmaktadır. Fiber ile güçlendirilmiş kompozit restorasyonlar erişkin hastalara uygulanabildiği gibi 18 yaş altındaki genç bireylerde aşırı madde kaybı nedeniyle kron yapılması önerilen ancak kemik gelişimi henüz tamamlanmadığı için kron yapamadığımız hastalarda kullandığımız bir uygulamadır.
Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı internet üzerinden randevulu olarak çalışmaktadır. Her ayın 25’inde (resmi tatil yada hafta sonu tatili ise, akabinde ki ilk iş gününde)  internet adresimiz http://194.27.34.173/internetrandevu  üzerinden randevu alınmaktadır. Hastalarımızın randevu gününde randevu saatinden 15 dakika önce gelmesi ve bölüm bankosundan giriş yaptırması gerekmektedir. Randevulu hastaların gelmemesi durumunda  randevusuz olarak başvuran hastalar istisnasız olarak kabul edilmektedir.